Saturday, July 9, 2011

Kesäruokaa ja kukkasia

Lapsuuden ruokamuistoista tämä on jäänyt parhaiten mieleeni - uusia perunoita ja voisipulikastiketta. Kastike on yksinkertaisesti hieman kevyesti vedellä laimennettua voisulaa ja sipulia. Ruoka tarjoiltiin aina siroista kahvikupeista.

Jokakesäinen suosikkini on tuoksuherne, joka on juuri aloittanut kukintansa. Tänä vuoona kokeilin Old Spice -lajiketta, jota kehutaan runsaasta kukinnasta ja ihanasta tuoksusta. Tuoksu on kieltämättä huumaava. Näitä alan siis aina keväisin, huhti-toukokuun vaihteessa, kasvattelemaan siemenistä. Siemeniä kannataa liottaa yön yli ja istuttaa pitkän mallisiin astioihin. Tähän käyvät esimerkiksi maitopurkit, joista on yläosa leikattu pois. Taimet istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa suureen korkeaan ruukkuun hyvään multaan. Ruukun on tärkeä olla korkea, koska juuret kasvavat pitkiksi alaspäin. Köynnös tarvitsee tuentaa, itse laitoin pitkiä pajunoksia ruukkuun. Kasvi kasvaa todella suureksi ja täyteen kukkia. Aivan ihana!
Tässä vielä muistoja talven varalle:
Toinen takuuvarma siemenistä kasvatettava on pensaskrassi.
Perennapenkissä kruunuvuokot ja ahkeraliisat.
Ruukussa härmesalvia, petunia ja lobelia.

No comments:

Post a Comment