Tuesday, March 9, 2010

Focaccia with parsley pesto

Joitakin kuukausia sitten tekemäni focaccia ei ollut mikään jymymenestys ja se jäi kalvamaan mieltäni. Jostain syystä virheiden tekeminen keittiössä on minulle sietämätöntä... Rakas mieheni on jopa nimennyt minut keittiönatsiksi.
Uusi inspiraatio tämän tunnetun leivän valmistamiseen syttyi kun katsoin ihailemani tanskalaistädin Camilla Plumin Leivontaniksit ohjelmaa. Varoitan kaikkia maalaiselämästä haaveilevia katsomasta tuota ohjelmaa: minuun se ainakin jätti lähtemättömän kateuden tunteen. Tuossa ohjelmassa Camilla leipoi kaikenlaisia leipiä erilaisista jauhoista. Hänen focaccian leivonnastaan sovelsin oman ohjeeni, josta tuli suorastaan taivaallista.. vaatimattomuus kaunistaa.

Spelttifocaccia

6 dl kädenlämpöistä vettä
30 g tuoretta hiivaa
1 rkl sokeria
vajaa ruokalusikallinen sormisuolaa
reilu loraus oliiviöljyä
spelttijauhoja
tuoretta rosmariinia tai fenkolin siemeniä
Jauhojen määrästä minulla ei ole antaa tarkkaa lukua, mutta taikina saa jäädä todella löysäksi. Siitä ei tarvitse pystyä leipomaan leipiä vaan taikina vaan kaadetaan leivinpaperille. Taikinaan siis sekoitetaan kaikki ainekset ja sen jälkeen jätetään yöksi jääkaappiin kelmun alle. Ennen leivontaa annoin taikinan seistä huoneenlämmössä noin tunnin.
Kun leivät on muotoiltu, ne valellaan vesi-oliiviöljyseoksella. Samalla voi painella sormenpäillä leipiin koloja pohjaan asti, jotta seos pääsee kunnolla leivän sisälle. Lopuksi leipien päälle ripotellaan hieman sormisuolaa ja fenkolin siemeniä tai rosmariinia. Sitten uuniin noin 200 asteeseen kunnes ovat ruskeita.
Leipien seuraksi tein persiljapestoa, josta tuli heti ehdoton suosikki. Valkosipulia vaan tuli niin reilusti, että minua kannattaa vältellä pari päivää.

Persiljapesto

2-3-dl hienonnettua persiljaa
50 g parmesaania
50 g mantelijauhetta
1 tl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
suolaa
 2 kynttä valkosipulia

Sekoita kaikki aineet sauvasekoittimella ja mausta suolalla.

No comments:

Post a Comment