Thursday, April 24, 2014

Melkein jo kesä!

Viime päivinä ollaan päästy nauttimaan aikaisesta kesästä, laitettu ulos ensimmäiset kukat  ja grilli käyttökuntoon. Pihapiirissä riittää vilskettä kun Frida ja naapurien lapset juoksevat vuoroin vieraissa. Nyt on koettu ensimmäistä kertaa sekin hetki, kun lapsi painelee omin päin naapuriin kylään eikä paljon äitiä ikävöi. Näin se aikaa menee.
Pihan siistimiseen ja  kuntoon laittoon täytyy nyt käyttää paljon energiaa, kun innostus on keväällä synkän talven jälkeen korkeimmillaan. Tänä vuonna budjetti pihaan on pieni ja luovuutta tarvitaan erityisen paljon. Nyt vielä kotona ollessa on kuitenkin energiaa kasvatella enemmäkin kesäkukkia siemenistä ja juurakoista. Joitakin orvokkeja kyllä ostin valmiina. Ne kun ovat niin edullisia, ettei itse kasvattamalla säästöä taida syntyä.
Löysin halpiskaupasta yllättäen Laura Ashleyn puutarhasarjaa ja ostin sinisen amppelin ja samaa sävyä köynnöstuen seinälle.
Kaikki käytöstä poistuneet isommat astiat yritän hyödyntää pihalla. 
Köynnöstukeen kasvatan sinistä ja pinkkiä tuoksuhernettä sekä violettia kelloköynnöstä, joka on esikasvatuksessa sisällä.
Siinä niin vakavana laitetaan pensaskrassia ja daaliaa ruukkuun.
Vanha koristelintuhäkki otettiin varastosta esille omenapuun oksaan. Laitoin sisälle purkkeihin kasvamaan punaista tuoksuhernettä, joka toivottavasti aikanaan kasvaa ulos häkistä puun oksille. Tuoksuherneestä on olemassa korkeaa köynnöstä, mutta myös matalaa amppeliversiota. Melkein joka marketista löytyy tuoksuherneen siemeniä ja eurolla parilla saa ihanan tuoksuvan amppelin kun liottaa siemeniä yön yli ja istuttaa suoraan amppeliin. Tuoksuherneestä voi poimia kukkia maljakkoon ja se vain lisää kukintaa. Meillä päin tuo kukka ei taida olla niin suosittu,  mutta Englannissa sitä kasvaa lähes joka pihassa. Muistanpa senkin kuinka Victorian ja Danielin häissä oli käytetty massoittain tuoksuhernettä koristeluun.
Illalla pihatöiden päätteeksi haettiin Ikeasta uusi aurinkovarjo vanhan kulahtaneen tilalle. Samaisesta kaupasta ostin myös vinyylikangasta pöytäliinaksi ja tein siihen reiän keskelle varjoa varten. Ei haittaa vaikka liina on kesän päätteeksi parhaat päivänsä nähnyt kun ei montaa euroa maksanut. Nyt jatkamaan eilen kesken jääneitä hommia!

1 comment:

  1. Ihan pihalla oot sinäkin näköjään ollut=)Tuoksuherne on munkin lemppari.Yöpakkaset kun on ohi laitan syvään ruukkuun ulos suoraan kasvamaan.Ihana tuo vanha lintuhäkki siellä oksalla.Peukut pystyyn tuoksuherneen kasvulle=)
    Pirtsakka punainen vahakangas pöydällä. Mukavia puuhasteluja sinne pihahommiin=)

    ReplyDelete